Upečte si dokonalý citronový chlebíček
.webp?ts=)
Protože je svěží. Protože krásně voní. A hlavně – protože po nedělním obědě chcete něco dobrého, sladkého a letního. Proto se vyplatí upéct si dnes citronový chlebíček je jemnej, vláčnej a chuťově přesně vybalancovanej – tak akorát sladkej a s příjemnou kyselinkou. Plus se u něj fakt skoro nedá udělat chyba.
Co budete potřebovat:
(klasickou formu na chlebíček, ideálně 25 cm dlouhou)
-
200 g hladké mouky
-
1 a ½ lžičky prášku do pečiva
-
špetku soli
-
150 g změklého másla (nebo polovinu másla a polovinu oleje – pro extra vláčnost)
-
150 g cukru
-
3 vejce
-
kůru ze 2 citronů
-
60 ml citronové šťávy
-
70 ml bílého jogurtu nebo zakysané smetany (něco krémového a lehce nakyslého)
Na závěr:
-
50 ml citronové šťávy + 50 g cukru – na sirup
-
moučkový cukr + pár kapek citronu – na jednoduchou citronovou glazuru
Jak na to:
Předehřejte troubu na 160 °C a vyložte si formu pečicím papírem. V jedné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Ve druhé míse vyšlehejte máslo s cukrem do světlé, nadýchané pěny. Přidejte citronovou kůru – čím víc, tím výraznější vůně i chuť. Poté po jednom přidávejte vejce, po každém dobře promíchejte. Přilijte citronovou šťávu a jogurt nebo zakysanou smetanu, vše opět promíchejte. Nakonec vmíchejte suchou směs. Klidně ručně – není kam spěchat. Těsto nalijte do připravené formy, uhlaďte povrch a dejte péct na přibližně 50–55 minut. Ke konci pečení zkontrolujte špejlí – pokud je po vytažení suchá, máte hotovo. Horký chlebíček několikrát propíchejte špejlí a rovnou přelijte citronovým sirupem. Krásně se vsákne a dodá moučníku extra vláčnost i chuť. Až chlebíček zcela vychladne, polijte ho glazurou z moučkového cukru a citronu – vytvoří lesklou, voňavou krustu.
A ještě pár tipů závěrem. Pokud máte bio citrony, rozhodně nešetřete kůrou – klidně ji nastrouhejte celou, protože právě v ní je ukrytá ta největší vůně a chuť. Chcete-li recept trochu ozvláštnit, můžete do těsta přidat mák nebo borůvky. Citron si s obojím výborně rozumí a výsledná chuť vás mile překvapí.