Sýrožrouti z Nymburka: Jak rodinná vášeň pro sýr vytvořila oceněnou sýrárnu plnou lásky a tradice
V dnešních Zlatých českých ručičkách si Petr Slíva povídal se Soňou Svobodovou o tom, jak se provozuje nymburská rodinná sýrárna, jak to všechno začalo a jak se tvoří kvalitní sýry a mléčné výrobky.
Co jsou Sýrožrouti?
„Sýrožrouti jsou nymburská rodinná sýrárna, která vyrábí pařené sýry, nakládané sýry, mléčné výrobky – všechno z mléka, co vás napadne.“
A paní Soňa je členkou této rodiny.
„Ano, přesně tak. Zároveň jsem výrobce, jednatelka a prodejce.“
Koho to vlastně napadlo pořídit si sýrárnu?
„Napadlo to tatínka. Napadlo ho to v období, kdy začínal koronavirus, a všechno bylo zavřené, postupně odpadávali dobří výrobci. Proto se rozhodl, že si ten sýr zkusí udělat sám. Nakonec ho to nadchlo a absolvoval několik kurzů.“
Jak se vyrábí ten váš sýr?
„Hlavně s láskou. Na začátku je kravička. Máme tady poblíž paní, která těch kraviček má 60. Ráno tam přijedeme, nabereme mléko a přivezeme ho k nám. U nás to končí koncovým balením a prodejem.“
Zapojuje se celá rodina?
„Primárně já s tatínkem. Sestra bydlí v zahraničí, ale spravuje nám sociální sítě. Maminka nás podporuje a drží palce.“
Asi drží dobře, protože si nymburská rodinná sýrárna odnesla i regionální ocenění. O co jde?
„Dostali jsme ocenění Regionální potravina. Uděluje se jednou za rok, a vždy se vybírá pouze jeden vítěz. Toto ocenění platí čtyři roky. Po čtyřech letech ho můžeme obhájit nebo se každý další rok přihlásit s jinými výrobky.“
A co paní Soně chutná nejvíc?
„Myslím si, že máme jednu věc opravdu vyladěnou – je to kefír. Když ho otočíte, ani se nehne!“
Pokud by si někdo chtěl něco od paní Soni pořídit, je to možné zde.