Čistá půda, zdravé sazenice: Jak správně dezinfikovat substrát bez chemie
.webp)
Dnes se budeme věnovat zemině. Přece jen nás opět čeká předpěstovávání rostlin a následné sázení, a je tedy nezbytné, abychom semínka dávali do půdy, která je řádně vydezinfikovaná.
Co se osvědčilo zkušeným zahradníkům?
Od výsevního a výsadbového substrátu, do kterého vyséváme semínka k předpěstování a vysazujeme mladé sazeničky, očekáváme hlavně to, aby byl bez choroboplodných zárodků, plísní a hub. Jak toho docílit?
Výsadbový substrát je jen dočasný. Má mírnou propustnost, kyprost a schopnost udržet rozumnou míru vlhkosti. Funguje jako neutrální médium pro start a oporu klíčkům.
Dezinfikovat můžete chemicky, nebo teplem. První variantu rovnou vynecháme – chemii nechceme.
Někteří odvážlivci používají papiňák. My však použijeme troubu.
Nasypte substrát do pekáče, troubu rozehřejte na 90–100 °C a nechte působit ideálně 45 minut. Poté promíchejte a postup opakujte. Dejte pozor, po vyjmutí z trouby bude hlína velmi horká. Také počítejte s nutností pořádně vyvětrat.
Další možností je mikrovlnná trouba, tu ale nedoporučuji. Kdo by si byl stoprocentně jistý, že v hlíně není ani miniaturní částečka kovu nebo větší kamínek? Odpálit si mikrovlnku asi nikdo nechce.
A rada na závěr – vyčištěný, sterilní substrát je náchylný k nové infekci. Opravdu by měl sloužit jen krátce pro výsev a start. Pokud ho budete chtít použít opakovaně, je nutné jej znovu vydezinfikovat.