Zázračný trik, jak zachránit rajčata bez chemie
.webp?ts=)
V dnešních dobrých radách do zahrady budeme potřebovat prášek do pečiva. Ne, nebudeme nic péct, ale sílu „prdopeče“, jak se mu hezky česky říká, využijeme na zahradě – konkrétně u rajčat. Díky prášku do pečiva můžete svá rajčata doslova obrnit proti plísni. Pokud se na vašich rostlinách už nějaký druh plísně objevil, neváhejte a okamžitě zasáhněte. Nikdy nezanedbávejte pravidelnou prohlídku rostlin.
Přestože jsou jeden den krásné, silné a vzrostlé – a některé už dokonce mají nasazené plody – může se během pár dní, vzhledem k počasí, všechno naprosto změnit. Pokud je napadne plíseň, objevují se nejen na plodech, ale i na listech hnědé skvrny, což později vypadá, jako by je spálilo prudké slunce. Rostliny pak přestávají růst.
Jak tedy použít prášek do pečiva?
Stačí, když pět lžiček prášku do pečiva důkladně smícháte s pěti litry vody a několika kapkami rostlinného oleje. Směs přelijte do nádoby s rozprašovačem a můžete aplikovat. V případě prevence postřik provádějte každých 7 až 14 dní. Pokud už byly některé listy infikovány, používejte postřik každé 3 dny, dokud plíseň zcela nezmizí. Před postřikem vždy odstraňte z rostlin veškeré poškozené listy, včetně těch suchých, a rajčata lehce postříkejte vodou.
Následně aplikujte roztok z prášku do pečiva na květy, plody, stonek i obě strany listů. Nikdy jej nepoužívejte za přímého slunce ani před deštěm.
Na pomoc si můžete vzít i chytrou houbu. Tento český vynález perfektně funguje nejen jako ochrana lidského těla, ale i rostlin. Takzvané Pythium oligandrum je mykoparazit, který plísně přímo napadá a vysává – dokud je zcela nezlikviduje. Poté se zapouzdří a žije v symbióze s kořenovým systémem ošetřovaných rostlin. Je tedy neustále ve střehu. A protože se jedná o zcela biologický prostředek, nezanechává v půdě žádné nežádoucí zbytky. Stejně tak nemusíte mít obavy ze správného dávkování – chytrá houba si svůj růst reguluje sama.