MENU

1955 - I. celostátní Spartakiáda

Svět podle Samiry
1955 - I. celostátní Spartakiáda

Naše země nedala světu pouze slova jako robot, pistole nebo dolar, ale i spartakiáda. Federální tělocvičné dny pravda nezní moc revolučně, ani úderně a už vůbec ne slavnostně. A tak se pokrokovým názvem stalo slovo spartakiáda, což rychle zdomácnělo.

To bylo už v roce 1921. Přestože se po zrušení Sokola v roce 1948 stala hromadná tělovýchovná vystoupení nemyslitelnými, pět let nato se myšlenka objevila znova. Ovšem tak, aby dokumentovala radostný život při budování socialismu, spolu ruku v ruce s nejvýznamnější politickou akcí a vzpomínku na Sokola tak potlačila.

A tak rok před první celostátní spartakiádou prezident Zápotocký řekl, že se tímto musí překonat všechno, co dosud země viděla. No, staniž se. Každých pět let se pak konala masová vystoupení, až na rok 1970, protože kvůli událostem z roku 1968 bylo takové shromažďování pro politiku nebezpečné.

Když se na to člověk takhle zpětně podívá a čert vem na chvíli ideologii, šlo o zajímavou diváckou podívanou. Navíc úroveň cvičenek a cvičenců různých věkových skupin v úborech navržených pro tuto slavnostní událost se stále posouvala, překvapovaly různými obrazci i barvami. A navíc to brali jako zážitek.

Postupem času se k tomu připojily i sportovní soutěže. No a ta úplně poslední se konala roku 1985. 

Svět podle Samiry si můžete zpětně kdykoliv poslechnout v podcastech Rádia BLANÍK

Autor článku:
Adéla Zahradníčková
Adéla Zahradníčková,  redaktorka. Rádia Blaník si cením za propagaci českých umělců a umělkyň. A svými články na webu chci podpořit nejen tyto naše hodnoty.   

Naše další stanice Rádia Blaník

LIVE
Rádio BLANÍK - Morava a Slezsko
Pohodové české rádio
Kouzlo bílejch čar
VĚRA ŠPINAROVÁ
Kouzlo bílejch čar - VĚRA ŠPINAROVÁ
LIVE
BLANÍK CZ
Hezky česky celý den
V blbým věku
XINDL X & OLGA KÖNIGOVÁ
V blbým věku - XINDL X & OLGA KÖNIGOVÁ
LIVE
BLANÍK Oldies
Nejlepší hudba 60., 70. a 80. let
Johnny & Mary
ROBERT PALMER
Johnny & Mary - ROBERT PALMER
Copyright © 2023 MEDIA MARKETING SERVICES a.s., All Rights Reserved.