Boží hod velikonoční
.webp?ts=)
Dnes slavíme další důležitý den Velikonoc – Velikonoční neděli, neboli Boží hod velikonoční. Právě dnes Kristus vstal z mrtvých. Tímto dnem také končí postní období a nastává čas radosti, pohody a klidu.
To se projevuje už na ranní mši, kam věřící často přicházejí v něčem novém, aby tak vyjádřili radost z nového života. Někdy si na dopoledních mších lidé nechávají posvětit jídlo. Existuje dokonce seznam asi osmnácti druhů potravin, které jsou k požehnání nejvhodnější. Mezi ně rozhodně patří i pečení beránci. Ti se tradičně pekli právě až v tento den a jejich kusy se následně dělily do pole, zahrady nebo studny – aby byla úroda, dostatek vody a ovoce.
Beránek ale není jedinou tradicí. V tento den se konaly bohaté hostiny a oslavy. Na slavnostním stole nesměla chybět vajíčka, mléko, nádivka, maso, pokrmy s kopřivami a čerstvými bylinkami a samozřejmě také mazanec, který symbolizuje slunce. Jde o nejstarší české obřadní pečivo. Na jeho povrchu se, stejně jako na chlebu, dělával do středu tvar kříže – na památku umučení Krista.
V některých regionech se dokonce dodržovalo nepsané pravidlo zákazu práce a úklidu. Barvila se vajíčka, pletla pomlázka a lidé si předávali malé dárky pro štěstí – aby je beránek nepotrkal.
Svět podle Samiry si můžete zpětně kdykoliv poslechnout v podcastech Rádia BLANÍK