Velikonoce klepou na dveře
.webp?ts=)
Máme za sebou Modré pondělí, Šedivé úterý a dnes je Škaredá středa. Jsme uprostřed takzvaného pašijového týdne – šlo o poslední dny Ježíše Krista – a tak vítáme jaro. Tyto dny samozřejmě jdou ruku v ruce s různými zvyky a tradicemi.
Než se dostaneme ke středě, připomeňme si pondělí a úterý. Ta byla ve znamení úklidu. Byla, nestihla jsem, nevadí. Úterý se někdy nazývá Šedivé, kvůli vymetání pavučin, nebo také Žluté, kdy se po úklidu opět dostanou sluneční paprsky do domu.
A teď ke dnešnímu dni – Škaredé středě, které se říká i Sazometná. Připomíná Jidášovu zradu – tedy škaredý čin, kdy Ježíše prodal za třicet stříbrných. Dnes byste už neměli uklízet, a rozhodně byste se neměli mračit či škaredit, protože podle pověry by vám to mohlo zůstat na každou středu až do konce roku.
Někde jsem se dočetla, že by v tento den mohlo i jídlo vypadat škaredě – a to nebude problém. Co tedy jíst? Hlavně netučná jídla a žádné maso. Dříve se často připravovaly třeba trhance, kaše nebo bramboráky. A před podáváním se záměrně potrhaly, aby naplnily tradici právě Škaredé středy.
No a zapomenout nesmíme ani na Jidáše. Zajímavé je, že v každém regionu mají trochu jiný tvar, ale vždy platí, že by měly připomínat uzel nebo provaz, na kterém se Jidáš později oběsil. Upéct byste je měli už dnes a jíst až zítra – na Zelený čtvrtek – a to ještě před východem slunce. Pověra říká, že vám to zajistí zdraví a ochranu před lidskou zradou.
No a zítra nás čeká Zelený čtvrtek, den očisty a odpuštění. O tom ale až v příštím podcastu.
Svět podle Samiry si můžete zpětně kdykoliv poslechnout v podcastech Rádia BLANÍK