Kde se vzala zmrzlina
Svět podle Samiry
Smetana, mléko, cukr, čokoláda nebo ovoce – teorií o původu zmrzliny je hned několik. Ta první zmiňuje Řecko, kde ochucovali sníh z bájného Olympu medem a ovocnými šťávami. Druhá zase mluví o Mongolsku, kde kořenili kozí nebo velbloudí mléko, které pak vzhledem k počasí zmrzlo.
Ať to bylo jakkoliv, na konci 13. století sem do Evropy přivezl recept Marco Polo, ujížděl na něm třeba Ludvík XIV. anebo anglický král Karel II. Ten dokonce slíbil svému kuchaři doživotní rentu, když nikomu neprozradí recept. Nechtěl totiž, aby se zmrzlina vyráběla mimo královský dvůr.
Postupem času se ale stejně dostala i k obyčejnému lidu, a to až po 2. světové válce. Zmrzlinový ráj se nachází ve Venezuele. Tam mají cukrárnu, kde vyrábí 860 příchutí a je zapsaná v Guinnessově knize rekordů. Nejvíc se ale zmrzlina jí údajně v Austrálii a na Novém Zélandu. Průměrně tam každý člověk sní až 26 litrů. Jen pro srovnání, u nás to jsou 4 litry na osobu.
Nejdražší zmrzlina, kterou se dá koupit, stojí přes půl milionu korun. Jako dárek k ní dostanete diamantový náramek a zlatou lžičku, protože jinak by to nikdo nekoupil.
No a teď ještě něco k příchutím. Mezi ty nejšílenější patří třeba zmrzlina z piva, sardinek, bramborová nebo kapustová. Prodává se i příchuť rybího file, ovšem na prvním místě stojí zmrzlina z mateřského mléka, kterou prodávají v Londýně. Porce stojí asi 420 korun.
Svět podle Samiry si můžete zpětně kdykoliv poslechnout v podcastech Rádia BLANÍK