Fermentovaný nápoj, který si zamilujete
.webp)
Kombucha. Možná na vás působí jen jako moderní trend, ale ve skutečnosti je to nápoj s tisíciletou historií. Pochází pravděpodobně z Číny, kde ji nazývali „elixírem nesmrtelnosti“. Už tehdy se věřilo, že prospívá trávení, posiluje imunitní systém a dodává energii.
Dnes opět zažívá svůj návrat na výsluní a najdete ji jak v obchodech se zdravou výživou, tak kavárnách i v běžném supermarketu. Nejlepší na ní ale je, že si ji snadno můžete připravit i doma!
Kombucha je fermentovaný čajový nápoj, který vzniká díky symbiotické kultuře bakterií a kvasinek nazývané SCOBY. Želatinová kultura přeměňuje oslazený čaj na osvěžující perlivý nápoj plný organických kyselin, vitamínů, enzymů a probiotik. Výsledkem je jemně kyselá chuť s lehkou perlivostí připomínající přírodní limonádu.
Důvodů, proč kombuchu milovat je hodně. Díky probiotikům podporuje střevní mikroflóru a správné trávení. Obsahuje vitamíny skupiny B, enzymy a antioxidanty, které posilují imunitní systém. Přirozený obsah kofeinu a železa zase dodává energii.
Domácí příprava kombuchy je snadná. Na jeden litr vody budete potřebovat dva sáčky černého nebo zeleného čaje, 50 až 100 gramů cukru, jednu SCOBY kulturu, 100 ml hotové kombuchy jako startér a skleněnou nádobu.
Nejprve si připravte silný čaj a do něj dejte cukr. Po vychladnutí ho nalijte do připravené nádoby, přidejte SCOBY a startovací tekutinu. Nádobu přikryjte plátýnkem a nechcte to všechno stát při pokojové teplotě sedm až čtrnáct dní. Čím déle fermentuje, tím bude kyselejší.
Dobrou chuť a hlavně - na zdraví!