Hruškový koláč jako od babičky
Podzim bez koláče? Nemyslitelné. A když už koláč, tak hruškový. Sladký, voňavý a křehký. Kombinace hrušek, skořice a hřebíčku vytvoří chuť, která vás přenese rovnou do kuchyně vaší babičky, když venku prší a uvnitř se peče.
Co budete potřebovat:
250 g hladké mouky
125 g změklého másla
100 g cukru
1 vejce špetku soli
½ lžičky prášku do pečiva
4-5 zralých hrušek
1 lžíci citronové šťávy
2 lžíce hnědého cukru
½ lžičky skořice
¼ lžičky mletého hřebíčku
tuk a mouku na vymazání formy
Nejdřív smíchejte mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva. Přidejte máslo a vejce, vypracujte hladké těsto a nechte ho aspoň půl hodiny chladit v lednici. Hrušky oloupejte, nakrájejte na plátky a pokapejte citronem, aby nezhnědly. V misce smíchejte hnědý cukr, skořici a hřebíček.
Těsto vyválejte a přeneste do vymazané formy. Rozložte na něj hrušky, posypte směsí a pečte na 180 °C asi 40-45 minut, dokud koláč nezezlátne.
Podávejte ještě vlažný, ideálně s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo lžící domácí šlehačky. A jestli chcete experimentovat, přidejte do těsta trochu nasekaných ořechů nebo pár rozinek naložených v rumu.