Jak si vyrobit krémovou zmrzlinu jen ze tří ingrediencí?
.webp?ts=)
Domácí zmrzlina má jednu obrovskou výhodu – víte přesně, co do ní dáváte. Žádné éčka, žádné konzervanty a ještě ke všemu máte radost z tvoření. Na většinu z nich přitom nepotřebujete ani zmrzlinovač!
Banánovo-arašídová zdravá zmrzlina
Budete potřebovat:
3 zralé banány (nakrájené a zmražené)
2 lžíce arašídového másla
Špetku skořice (volitelně)
Zmražené banány vložte do výkonného mixéru, přidejte arašídové máslo a případně i špetku skořice. Mixujte, dokud nevznikne hladký krém. Pokud je směs příliš tuhá, můžete přidat lžíci rostlinného mléka. Zmrzlinu ihned podávejte nebo ji přesuňte do nádoby a uložte do mrazáku na později.
Jogurtovo-malinová zmrzlina
Budete potřebovat:
250 g řeckého jogurtu
200 g malin (mohou být i mražené)
2 lžíce medu
1 lžička citronové šťávy
Maliny dejte do mixéru, přidejte jogurt, med a citronovou šťávu a vše rozmixujte do hladka. Výslednou směs nalijte buď do formy, nebo do tvořítek na nanuky. Nechte v mrazáku alespoň čtyři hodiny ztuhnout. Výsledkem je lehká a příjemně nakyslá zmrzlina, ideální na horké letní dny.
Čokoládová zmrzlina s kokosovým mlékem
Budete potřebovat:
1 plechovka kokosového mléka (400 ml)
3 lžíce kvalitního kakaa
3–4 lžíce javorového sirupu nebo datlové pasty
Vanilka nebo vanilkový extrakt
Do misky nalijte kokosové mléko, přidejte kakao, javorový sirup a vanilku. Vše dobře promíchejte metličkou nebo tyčovým mixérem, aby vznikla hladká směs. Nalijte ji do nádoby vhodné do mrazáku a uložte alespoň na šest hodin. Pro hladkou konzistenci směs každé dvě hodiny promíchejte.
Citrónovo-mátový sorbet
Budete potřebovat:
200 ml vody
100 g cukru
Šťáva ze 3 citronů
Kůra z 1 citronu
Hrst čerstvé máty
V malém hrnci přiveďte vodu s cukrem k varu a za stálého míchání vytvořte cukrový sirup. Nechte ho zcela vychladnout. Do vychlazeného sirupu přidejte citronovou šťávu, nastrouhanou kůru a nasekanou mátu. Směs nalijte do mrazuvzdorné nádoby a vložte do mrazáku. Každou hodinu směs důkladně promíchejte vidličkou, aby se vytvořila typická krystalková textura. Po 4–5 hodinách je sorbet připravený k podávání – ideální jako lehký dezert.
Tak dobrou chuť!