Jak vzniklo pivo, které dobilo svět
.webp?ts=)
Zkuste si představit svět bez Plzně. Ne města, ale piva. Noční můra a pro milovníky ležáku doslova katastrofa. Naštěstí se dnes přeneseme do roku 1839, který nás od tohohle osudu zachránil.
Tehdy se v Plzni místní měšťané rozhodli vzít věci do vlastních rukou a postavit pivovar, který se navždy zapíše do historie. Kvalita místního piva šla tehdy doslova do kopru. Kroniky dokonce popisují plzeňské pivo první poloviny 19. století jako “jedovatý, přetrpký nápoj, jenž kámen plodí a ledviny svírá”.
Situace došla tak daleko, že v roce 1838 městská rada na protest vylila 36 sudů zkaženého piva přímo na plzeňské náměstí.
V lednu 1839 plzeňské právovárečné měšťanstvo, tedy skupina měšťanů s právem vařit pivo, oznámilo plán na vlastní moderní pivovar. Slova se rychle změnila v činy a 15. září 1839 byly na předměstí Bubeneč položeny jeho základy.
Stavbu vedl architekt Martin Stelzer a už za tři roky, v říjnu 1842, byl pivovar hotový. Plzeňští povolali bavorského sládka Josefa Grolla, aby jim uvařil pivo “po bavorském způsobu”, tedy spodně kvašený ležák.
A právě tady začíná legenda. 5. října 1842 vznikla první várka zlatavého ležáku, jaký svět neviděl. Podle dobového kronikáře se “zaskvěla zlatavá barva a sněhobílá pěna” a hlavně nová, svěží chuť, která všechny dostala.
Úspěch byl raketový. Už v roce 1853 se pivo čepovalo v pražských hospodách, o pár let později ve Vídni a v roce 1862 si na něm pochutnávala i Paříž. Do Ameriky dorazilo v 70. letech 19. století.
Napodobeniny “plzeňského typu” se množily tak rychle, že pivovar musel bránit svoji značku. Nejprve ochrannou známkou Plzeňské pivo, Pilsner Bier, a v roce 1898 také oficiálním názvem Plzeňský Prazdroj - Pilsner Urquell.
Dnes je Plzeňský Prazdroj největším pivovarem v ČR, jedním z největších ve střední Evropě a ročně vyprodukuje přes 10 milionů hektolitrů piva. A i když je dnes v kurzu craftová revoluce, IPA nebo kyseláče, na poctivou Plzeň nedá většina pivařů dopustit.