Nedělní pečení
.webp)
Neděle je jako stvořená pro rodinnou pohodu. A co je víc rodinná pohoda, než vůně čerstvě upečené bábovky? Mramorová bábovka je naprostá klasika, kterou miluje snad každý. Pojďme si připomenout, jak ji připravit a odkud vlastně pochází.
Trocha historie
Název bábovka se v českých zemích objevuje už v 15. století. Označoval kruhovou formu s otvorem uprostřed. Tento moučník byl oblíbený nejen u nás, ale i v Rakousku, kde je známý jako Gugelhupf. Dokonce i císař František Josef I. si na něm pochutnával.
Recept na mramorovou bábovku
Suroviny:
- 200 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 5 vajec
- 400 g polohrubé mouky
- 1 balíček prášku do pečiva
- 500 ml mléka
- 1 lžíce kvalitního kakaa
- špetka soli
Postup:
Oddělte žloutky od bílků. Žloutky utřete s máslem a cukrem do světlé pěny. Postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, střídavě s mlékem, a míchejte do hladkého těsta. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh a opatrně jej vmíchejte do těsta. Třetinu těsta oddělte a smíchejte s kakaem. Do vymazané a vysypané formy nalijte část světlého těsta, na něj kakaové a zakončete zbytkem světlého těsta. Pro vytvoření mramorového efektu můžete špejlí lehce promíchat vrstvy. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 45–50 minut. Pro kontrolu propečení použijte špejli – pokud zůstane po vpichu suchá, bábovka je hotová. Po vyjmutí z trouby nechte bábovku chvíli vychladnout ve formě, poté ji opatrně vyklopte a před podáváním posypte moučkovým cukrem.
Tipy a triky:
Formu důkladně vymažte máslem nebo olejem a vysypte hrubou moukou, strouhankou či kokosem. Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu, aby se těsto lépe spojilo a bábovka byla nadýchaná.
Pro obměnu můžete do těsta přidat nastrouhanou citronovou kůru, vanilkový extrakt nebo kousky čokolády.
Ať už ji podáváte k odpolední kávě nebo jako sladkou tečku po nedělním obědě, vždy vám vykouzlí úsměv na tváři. Tak neváhejte a pusťte se do pečení. Dobrou chuť!