MENU

Turecký med: Sladká vzpomínka, která nikdy neztratila kouzlo

Zajímavosti
Turecký med: Sladká vzpomínka, která nikdy neztratila kouzlo
Zdroj fotografie: Getty Images Pro / Canva

Na pouti, v papírovém kornoutu nebo v dárkové krabičce – turecký med patří k těm sladkostem, které voní dětstvím. Víte ale, že tahle pochoutka ve skutečnosti z Turecka vůbec nepochází?

Pod názvem „turecký med“ si u nás představíme sladkost ze šlehaných vaječných bílků, cukru, medu a ořechů. Má bílou barvu, táhne se jako karamel, nebo naopak křupne jako tvrdý nugát. Často se krájí na kostky a obaluje v moučkovém cukru nebo škrobu, aby se nelepila.

Ale v Turecku byste pod tímto názvem narazili na úplně jiné cukrovinky, například lokum (tzv. turecké růžové želé) nebo cezerye, což je sladkost z karotky a ořechů. Český „turecký med“ je tedy spíše varianta středomořského nugátu, který známe i jako torrone v Itálii nebo turrón ve Španělsku. Všechny tyto sladkosti mají podobné složení i způsob přípravy.

Historie sladkosti s mnoha jmény

Původ nugátu sahá až do oblasti Blízkého východu a Středomoří, kde se už ve středověku vyráběly sladkosti na bázi medu, bílků a ořechů. Do Evropy se recepty rozšířily přes Itálii a Španělsko a odtud dál – až k nám, kde získaly vlastní jméno i podobu.

Český název „turecký med“ pravděpodobně vznikl čistě jako marketingový trik – aby sladkost působila exoticky a orientálně. A zabralo to. Na poutích se stal hitem. Stačil jeden pohled na pružnou, třpytivou hmotu a děti hned věděly, že chtějí alespoň jeden kousek.

Proč má turecký med tolik podob?

Recept na turecký med se liší region od regionu. Někdy je měkký a tahavý, jindy tvrdý jako karamel. Některé varianty obsahují růžovou vodu, citrusovou kůru, pistácie nebo kardamom, jiné se drží čistě klasiky s mandlemi. Vše závisí na surovinách i místní chuti.

U nás si ho většinou spojujeme s trhy nebo poutěmi – a jeho kouzlo spočívá v jednoduchosti i nostalgii.


Recept na domácí turecký med (nugát s ořechy)

Chcete si připomenout chuť dětství? Zkuste si udělat turecký med doma. Je to sladká alchymie, ale když se povede, výsledek je úžasný.

Ingredience:

  • 300 g krupicového cukru

  • 150 g tekutého medu

  • 2 bílky

  • špetka soli

  • 100 g opražených nasekaných ořechů (mandle, lískové ořechy, pistácie)

  • vanilkový extrakt (volitelně)

  • moučkový cukr nebo kukuřičný škrob na obalení

Postup:

  1. Připravte cukrový sirup: V silnostěnném hrnci nebo ve vodní lázni zahřejte cukr s medem a míchejte, dokud směs nedosáhne 140 °C (tzv. „tvrdá koule“ – pokud nemáte teploměr, kapka sirupu ve studené vodě se musí zformovat do pevné kuličky).

  2. Ušlehejte bílky: Mezitím vyšlehejte bílky se špetkou soli do tuhého sněhu.

  3. Spojte obě směsi: Tenkým pramínkem pomalu lijte horký sirup do vyšlehaných bílků a stále šlehejte. Směs začne houstnout a bude lepkavá. Šlehejte, dokud nebude pružná a krémová.

  4. Přidejte ořechy a vanilku. Opatrně vmíchejte.

  5. Tvarujte: Přeneste směs do formy vyložené pečicím papírem a lehce poprášené škrobem. Uhlaďte, nechte ztuhnout při pokojové teplotě (nejlépe přes noc).

  6. Nakrájejte a obalte: Krájejte ostrým nožem na kostky a obalte je v moučkovém cukru nebo škrobu, aby se nelepily.

Autor článku:
Ivanna Balkovska - redaktorka webu
Rádio Blaník je takové rodinné rádio. Hrajeme české písničky, které dělají lidem radost. Na web přinášíme různé zajímavosti i užitečné informace. Právě to má pro mě velký smysl. 

Další stanice Rádia Blaník

LIVE
ČESKÝ BLANÍK
České písničky, které máte rádi
Tak se pozná dáma
VALÉRIE ČIŽMÁROVÁ
Tak se pozná dáma - VALÉRIE ČIŽMÁROVÁ
Copyright © 2025 MEDIA MARKETING SERVICES a.s., All Rights Reserved.