Začněte týden zdravě
.webp?ts=)
Neděle je pro mnoho z nás dnem klidu, odpočinku a zároveň příprav na nový týden. V českých domácnostech je běžné věnovat nedělní odpoledne pečení – ať už sladkých koláčů, bábovek či domácího chleba. Proč si ale tentokrát nepřipravit něco, co Vám usnadní ranní start do pracovních dní?
Domácí granola je zdravá, chutná a dokonale přizpůsobitelná snídaně. Hodí se k jogurtu, s mlékem nebo jen tak samotná. Navíc máte plnou kontrolu nad tím, co do ní přidáte – žádné zbytečné cukry ani umělé přísady, pouze suroviny, které máte rádi.
Základní recept na domácí granolu
Připravte si 2 hrnky ovesných vloček, 2 lžíce kokosového oleje, 2 lžíce medu (lze nahradit javorovým nebo agávovým sirupem) a 1 hrnek čehokoliv, co vám chutná – třeba nasekané ořechy, semínka, sušené ovoce, strouhaný kokos apod.
Jak na to
Předehřejte troubu na 150 °C. V míse promíchejte ovesné vločky s ořechy, semínky a případně i s kořením. V malém hrnci jemně zahřejte kokosový olej a med, až se spojí do hladké směsi. Nalijte ji k suchým surovinám a dobře promíchejte. Rozprostřete směs na plech vyložený pečicím papírem a dejte do trouby. Pečte 20–25 minut, každých 10 minut promíchejte, ať se granola opeče rovnoměrně. Nechte úplně vychladnout a uložte do uzavíratelné nádoby.
Přidat může třeba mandle, lískové oříšky, chia semínka, sušené ovoce nebo kousky čokolády!
Jak granolu skladovat
Po vychladnutí granolu přendejte do dobře uzavíratelné nádoby a uchovávejte na suchém a chladném místě. Vydrží Vám čerstvá přibližně dva týdny – ale je pravděpodobné, že zmizí mnohem dřív.