Kimchi: Fermentovaný poklad pro zdraví i chuťové buňky
Kimchi je fermentovaný pokrm, který pochází z Koreje a je považován za jednu z nejzdravějších superpotravin na světě. Laik by mohl říci, že jde „jen“ o fermentované zelí, ale ve skutečnosti se jedná o složitější proces, který vyžaduje kvalitní suroviny, pečlivost a správné podmínky.
Radek Korec z českobudějovické dílny Kimchi Hero vysvětluje, že základem pro přípravu kimchi jsou především kvalitní ingredience: „Hlavní složky jsou pekingské zelí, čínská ředkev daikon, jarní cibulky a ještě i další zelenina. Suroviny se nakrájejí na různé kousky – ředkev třeba na kolečka, zelí na kostičky.“ Poté přichází na řadu výroba speciální pasty: „Ze zázvoru, rybí omáčky a česneku se vyrábí pasta, která se smíchá s připravenou zeleninou.“
Jedním z klíčových kroků je proces nasolování. „Zelenina se nasoluje a existují různé způsoby – v nálevu nebo napřímo solí. Poté se proplachuje, což je součástí alchymie, která je pro přípravu kimchi typická, “ popisuje Korec. Nakonec se nasolená zelenina smíchá s pastou a nechá fermentovat. „V Koreji se kimchi zakopává do země, my ale používáme speciální box, kde můžeme regulovat teplotu. Ta je pro správné zrání velmi důležitá, “ doplňuje.
Zdraví prospěšné
Kimchi není jen chutnou přílohou, ale i přímo zázračnou potravinou pro zdraví. „Je plné laktobacilů a probiotických kultur, které napomáhají trávení, zvyšují imunitu a celkově zlepšují funkci těla. Navíc obsahuje vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, “ vysvětluje Radek Korec a dodává „Kam chodí slunce a kimchi, tam nechodí lékař.“
Dílna Kimchi Hero vyrábí tento korejský poklad přímo v Českých Budějovicích. „Pokud si někdo chce naše kimchi objednat nebo ochutnat, může navštívit náš e-shop.
Kimchi tedy není jen lahodným doplňkem jídelníčku, ale i prostředkem k podpoře zdraví, který ocení nejen milovníci asijské kuchyně.