Kouzlo kvašené zeleniny
V rubrice Zlaté české ručičky se tentokrát představil Jan Kysela ze Starého Hrozenkova. Společně s manželkou Kateřinou stojí za knihou o kvašení zeleniny a také za kurzy, na kterých učí lidi po celém Česku i Slovensku, jak se do fermentování pustit doma.
Začátek jejich příběhu je překvapivě jednoduchý. „Když jsem poznal manželku, zjistil jsem, že umí vykvasit spoustu různé zeleniny, “ říká Jan Kysela. Kateřina se kvašení naučila na kurzech v Amsterdamu a právě to se stalo impulzem k dalším krokům. „Říkal jsem si, že když se jmenujeme Kyselovi, tak bychom měli kvasit, “ dodává s úsměvem.
Postupně začali nabízet ochutnávky, lidé se vraceli a zájem rostl. „Nakonec z toho vzniklo to, že jsme se stali učiteli kvašené zeleniny a já dnes jezdím po celém Česku a Slovensku a učím lidi kvasit, “ popisuje cestu, která je dovedla až ke knize.
Zdraví, chuť a nové obzory
Kvašená zelenina podle Jana Kysely není jen o chuti. „Mně osobně se díky ní výrazně zlepšilo zažívání, “ říká a dodává, že někdy stačilo jen malé množství, aby se tělo začalo cítit lépe.
Začínali u klasiky, tedy zelí a okurek, postupně ale objevovali další možnosti. „Na Slovensku jsem se naučil dávat do zelí třeba kdoule nebo šípky, “ popisuje. Dnes už pracují s celou řadou surovin, které by mnohé ani nenapadly.
Co všechno se dá kvasit
Možnosti kvašení jsou podle Jana Kysely překvapivě široké. „Dá se kvasit korejské kimchi, bulharská čalamáda nebo různé japonské speciality, “ vyjmenovává. Kromě toho fungují i samostatně kvašená rajčata, papriky nebo česnek.
Zajímavou kapitolou jsou také barevné nálevy. „Zkoušeli jsme nálevy s kurkumou nebo borůvkami, takže vznikne pestrá škála barev, vůní i chutí, “ popisuje experimenty, které si našly místo i v knize.
Kniha i kurzy na jednom místě
Všechny zmíněné postupy a zkušenosti jsou shrnuté v publikaci, kterou si mohou zájemci objednat online. „Všechno je napsané v knížce, “ potvrzuje Jan Kysela. Stačí navštívit web, kde jsou k dispozici nejen knihy, ale i přehled chystaných kurzů.
„Kurzy na příští rok tam budou vypsané od ledna, “ doplňuje a zve všechny, kteří chtějí s kvašením začít nebo si rozšířit obzory.
Kyselá radost ze života
Příběh Kyselových ukazuje, že tradiční metoda uchovávání potravin může dnes lidi spojovat, inspirovat a vracet k jednoduchým principům. Jak sám Jan Kysela na závěr s nadhledem říká, přání je jasné – aby byl život nejen šťastný, ale klidně i trochu kyselý.
*
Příště to ve Zlatých českých ručičkách může být i o vás – nebo o někom, koho do pořadu doporučíte. Napište Petrovi na sliva@radioblanik.cz nebo stačí vyplnit tento jednoduchý formulář.
*
Všechny díly oblíbeného pořadu Zlaté české ručičky najdete tady.