MENU

Švestkový crumble

Zajímavosti
Švestkový crumble
Zdroj fotografie: GettyImagesSignature/Canva

Pokud jste jako já, tak máte doma kopu švestek, kterým nikdy neodoláte  A co teprve, když z nich připravíte crumble. Křupavý britský dezert, který si podmanil i české kuchyně. Původně vznikl ve Velké Británii během druhé světové války jako úsporný koláč bez těsta. Ale podle mě nejlépe chutná právě s těmi našimi, českými švestkami!

Co si připravit:

  • 600 g vypeckovaných švestek, pokrájených na čtvrtiny

  • 40 g třtinového cukru + 1 lžičku navrch

  • 1 lžíci kukuřičného škrobu 

  • šťávu z půlky pomeranče (nebo citronu)

  • 1–2 lžíce likéru (volitelné)

  • špetku vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru

Na drobenku:

  • 100 g ovesných vloček (nebo polohrubé mouky)

  • 150 g mouky (hladká, polohrubá, klidně i celozrnná... prostě co dům dal)

  • 50 g mletých ořechů

  • 100 g rozpuštěného másla

  • 100 g třtinového cukru

  • ½ lžičky skořice

  • špetku soli

Troubu si předehřejte na 200 °C a zapékací mísu vymažte máslem. V jedné míse promíchejte švestky s cukrem, škrobem, citrusovou šťávou, případně likérem a trochou vanilky, v další smíchejte všechny ingredience na drobenku a prsty vytvořte sypkou směs.

Do připraveného pekáčku vložte švestkovou náplň, zasypte ji drobenkou tak, aby povrch nebyl hladký, ale načechraný, a pečte asi 20–25 minut dozlatova, dokud ovoce nezačne bublat a povrch nebude krásně křupavý.

Hotový crumble nechte přibližně deset minut odpočívat a podávejte teplý, nejlépe s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačkou! Ideální je třeba k odpolední kávě nebo jako sladký brunchový dezert, který potěší celou rodinu.

Tak dobrou chuť!

Další stanice Rádia Blaník

LIVE
ČESKÝ BLANÍK
České písničky, které máte rádi
Moje malá premiéra
PETRA JANŮ
Moje malá premiéra - PETRA JANŮ
LIVE
BLANÍK OLDIES
Nejlepší hudba 60., 70. a 80. let
Solsbury Hill
PETER GABRIEL
Solsbury Hill - PETER GABRIEL
Copyright © 2025 MEDIA MARKETING SERVICES a.s., All Rights Reserved.