Švestkový crumble
.webp?ts=)
Pokud jste jako já, tak máte doma kopu švestek, kterým nikdy neodoláte A co teprve, když z nich připravíte crumble. Křupavý britský dezert, který si podmanil i české kuchyně. Původně vznikl ve Velké Británii během druhé světové války jako úsporný koláč bez těsta. Ale podle mě nejlépe chutná právě s těmi našimi, českými švestkami!
Co si připravit:
-
600 g vypeckovaných švestek, pokrájených na čtvrtiny
-
40 g třtinového cukru + 1 lžičku navrch
-
1 lžíci kukuřičného škrobu
-
šťávu z půlky pomeranče (nebo citronu)
-
1–2 lžíce likéru (volitelné)
-
špetku vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru
Na drobenku:
-
100 g ovesných vloček (nebo polohrubé mouky)
-
150 g mouky (hladká, polohrubá, klidně i celozrnná... prostě co dům dal)
-
50 g mletých ořechů
-
100 g rozpuštěného másla
-
100 g třtinového cukru
-
½ lžičky skořice
-
špetku soli
Troubu si předehřejte na 200 °C a zapékací mísu vymažte máslem. V jedné míse promíchejte švestky s cukrem, škrobem, citrusovou šťávou, případně likérem a trochou vanilky, v další smíchejte všechny ingredience na drobenku a prsty vytvořte sypkou směs.
Do připraveného pekáčku vložte švestkovou náplň, zasypte ji drobenkou tak, aby povrch nebyl hladký, ale načechraný, a pečte asi 20–25 minut dozlatova, dokud ovoce nezačne bublat a povrch nebude krásně křupavý.
Hotový crumble nechte přibližně deset minut odpočívat a podávejte teplý, nejlépe s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačkou! Ideální je třeba k odpolední kávě nebo jako sladký brunchový dezert, který potěší celou rodinu.
Tak dobrou chuť!