Jak správně zalévat
Krásný dobrý den, dnes si povíme něco o správném zalévání rajčat a okurek. Tady totiž řada z nás dělá spoustu chyb. Ono se řekne obyčejné zalévání....ale i to má svá pravidla. Právě plodová zelenina je velmi citlivá na to, jak a čím ji zaléváte a pokud se jí něco nelíbí, její nespokojenost pocítíte na výši úrody. A my přece chceme mít skvělou úrodu! Rajče ze zahrádky má úplně jinou chuť než to ze supermarketu. Bavíme se ale nejen o rajčatech nebo okurkách, týká se to i lilků, paprik a melounů. Tato zelenina je náročná nejen na živiny, ale také na správnou zálivku. velmi záleží na tom, jakým způsobem, kdy, a hlavně čím ji zalijete, protože především u plodové zeleniny platí, že není voda jako voda. Nejlepší je pro rajčata a okurky voda dešťová. Takže určitě svoji zahradu vybavte dostatkem sudů a nádrží na vodu, abyste vodu mohli za deště na své zahradě zachytávat a pak ji používat. Teď prší hodně, vody budete mít spoustu. Nikdy nezalévejte vodou přímo z kohoutku, když to jinak nejde, natočte ji do konve a nechte odstát. Čili - žádná hadice a taky žádné kropítko na konvi. Pokropíte-li vodou celou rostlinu, většina vláhy zůstane na listech a díky tomu se na nich bude dařit houbovým chorobám v podobě plísní. Zálivka plodové zeleniny vždy směřuje přímo ke kořenům tak, abyste nepotřísnili listy. Hodně oblíbená je kapková závlaha, která nejen minimalizuje riziko šíření houbových chorob, ale také šetří vodu - kapky vody odkapávají v přesných intervalech přímo ke kořenům a nikam se nerozstřikují. Nikdy nezalévejte v poledne nebo za letních veder během dne, ale vždy brzy ráno nebo k večeru. Pokud máte možnost volby, tak zalévejte k večeru, kdy slunce již nepálí.
Všechny díly pořadu Dobré rady do zahrady si poslechněte zde.