Klasické recepty našich babiček
Vzpomínky na jídla našich babiček v sobě mají něco kouzelného. Vážou se k nim vzpomínky na rodinné sešlosti, vyprávění u stolu a sálající teplo z kuchyně, kam si člověk chodil ohřát jak tělo, tak duši.
Česká kuchyně to není jen svíčková, vepřo-knedlo-zelo nebo bramboračka. Každý kraj má své vlastní kulinářské poklady, které se často dědí z generace na generaci.
Typická česká kuchyně se vyznačuje vydatnými jídly. Je to typické pro středoevropskou kuchyni, která historicky musela reagovat na proměnlivé počasí a různé sezónní plodiny. Častá je kombinace masa, omáček a příloh, jako jsou knedlíky a brambory. Většina tradičních českých pokrmů vznikala v kontextu venkovského života a zemědělství, proto je pro ně typické využívání lokálních surovin (zelenina, brambory, vepřové...).
Na západě Čech, konkrétně na Chodsku, najdete tradiční koláče. Poznáte je na první pohled. Na kynuté těsto se v několika pruzích vedle sebe dávají povidla, tvaroh i mák, a vše se zdobí posypkou či rozinkami.
Když se přesuneme na Šumavu, narazíme na kulajdu – hustou, krémovou polévku plnou hub, brambor, kopru a zakysané smetany. Mnohdy se do ní dává zastřené vejce. Kulajda má ale své fanoušky nejen na Šumavě ale po celém Česku a to plným právem, perfektně vás zahřeje i zasytí.
Na Moravě je to úplně jiná pohádka. Valašské frgály, tedy velké koláče s bohatou vrstvou náplně, jsou proslavené daleko za hranicemi Valašska. Na povrchu bývá posyp, který koláčům dodá křupavý efekt. A jejich vůně dokáže zaplnit celý dům během pár minut.
V moravské zelňačce často najdete kromě kysaného zelí i kousky uzeného, klobásy nebo slaniny, takže kdysi suplovala hlavní jídlo a jeho roli dokáže zastat i dnes. Hustá, voňavá a pikantnější polévka je přesně to, co člověk potřebuje v sychravých dnech, kdy se těší na horký talíř a pocit, že se v něm zhmotnila chuť domova.
Když se vydáte na severovýchod do Slezska, setkáte se s bramborovými knedlíky, které se připravují trochu jinak než na zbytku území. Často se do nich mísí vařené i syrové strouhané brambory, takže knedlíky získají specifickou strukturu. Podávají se nejčastěji s kysaným zelím a pečeným nebo uzeným masem. Navrch se někdy přidá opečená cibulka nebo kostičky špeku, aby byl výsledek ještě voňavější a sytější.
V dnešní uspěchané době možná nalezneme to největší kouzlo právě u tradičních českých receptů. Připomenou nám, že někdy stačí zpomalit a zavzpomínat na babiččinu kuchyni, abysme se zase usmívali na svět kolem. Ono vám nic jiného než zpomalit nakonec nezbyde. Typická česká kuchyně chce čas a trpělivost, ale rozhodně to za to stojí.