MENU

2004 – Wikipedie překonala hranici 1 milionu článků ve více než 100 jazycích

Svět podle Samiry
2004 – Wikipedie překonala hranici 1 milionu článků ve více než 100 jazycích

Co nenajdeš v hlavě, najdeš v lexikonu – hlavně tedy v tom online. Tam se člověk dozví kolikrát i to, co nechce. Na celosvětově známé Wikipedii, která dnes slaví, najdete přes 8 milionů článků, a přečíst si je můžete ve 253 jazycích.

„Wiki“ znamená havajsky „rychle“. Ti, co pak píší články, se nazývají wikipediáni a psát je může téměř kdokoli. Každý se pak kontroluje, protože tam může chtít kde kdo projevit své názory, hlavně co se politiky týče. Editoři mají jen pár minut na to, aby věty smazali nebo opravili.

Nejvíce změn má článek o bývalém americkém prezidentovi Georgi Bushovi – zaznamenáno jich je více než 46 000. Na druhém místě je článek o bojovém sportu wrestlingu.

První velká novodobá encyklopedie vznikla v roce 1751 a obsahovala shrnutí toho, co se do té doby vědělo. Na jejím vzniku se podílelo několik odborníků z různých oblastí, jako je přírodověda, umění, filozofie nebo historie.

První českou encyklopedií pak byl Riegrův slovník naučný, do kterého přispívali například Erben, Palacký nebo Purkyně.

Mimochodem, česká Wikipedie dokonce překonala i Ottův slovník naučný, který vznikl o pár let později a byl až do roku 2011 největší českou encyklopedií. Ottův slovník byl ve své době jednou z nejlepších encyklopedií na světě a vyšel celkem ve 28 svazcích.

Svět podle Samiry si můžete zpětně kdykoliv poslechnout v podcastech Rádia BLANÍK

Naše další stanice Rádia Blaník

LIVE
Rádio BLANÍK - Morava a Slezsko
Pohodové české rádio
Naviděnou
KRYŠTOF
Naviděnou - KRYŠTOF
LIVE
BLANÍK CZ
Hezky česky celý den
Stýská se mi
DAMIENS
Stýská se mi - DAMIENS
LIVE
BLANÍK Oldies
Nejlepší hudba 60., 70. a 80. let
She's A Lady
TOM JONES
She's A Lady - TOM JONES
Copyright © 2023 MEDIA MARKETING SERVICES a.s., All Rights Reserved.