Od Egypta do vesmíru: Pizza láme rekordy i chutě
.webp?ts=)
Pizza má nekonečně mnoho chutí – můžete na ni dát téměř cokoliv a téměř vždycky to bude chutnat dobře. Každou vteřinu se na světě sní 350 kousků pizzy. Tu s rajčatovým základem jíme už od 17. století. A stejně jako u většiny typických jídel nepochází ani pizza z místa, se kterým si ji dnes spojujeme. Pizza totiž nepochází z Itálie.
Legenda o placatém chlebu, na který se dávaly olivy, fíky, olej a koření, pochází z Egypta. To, že Italové dělají nejlepší pizzu na světě, se jim ale upřít nedá.
Pizza má dokonce i svou sportovní disciplínu. Nejedná se ale o pojídání, jak by se na první pohled mohlo zdát, ale o házení těstem. Říká se tomu freestyle pizza a zahrnuje i akrobatické prvky.
Za tu nejdražší byste zaplatili v přepočtu 280 000 korun. Připraví vám ji tři kuchaři u vás doma a používají na ni ty nejdražší suroviny – humra, kaviár, buvolí mozzarellu nebo ručně vyráběnou růžovou sůl.
A když už jsme u těch „nej“ – největší pizzu vytvořili před osmi lety v Římě. Měřila 12 161 metrů čtverečních.
Závěrem něco k příchutím. Jsou jen dva druhy lidí – ti, kteří pizzu s ananasem milují, a ti, kteří ji nenávidí. Tuhle kombinaci „Havaj“ vymyslel Řek v Kanadě. Rozhodněte se sami, jestli je důvod ho oslavovat, nebo proklít.
Na druhou stranu – Japonci si na pizzu dávají majonézu, brambory, mořské řasy nebo avokádo. A tohle oblíbené jídlo se dostalo i do vesmíru. Jednalo se o nejdražší donášku vůbec. Putovala tam v roce 2001 a příchuť byla salámová.
Svět podle Samiry si můžete zpětně kdykoliv poslechnout v podcastech Rádia BLANÍK