Jak vznikl legendární český likér
.webp?ts=)
Zvedněte ruku všichni, kdo máte rádi becherovku. Je to chuť, která vás buď okouzlí na první doušek při první návštěvě babiččiny kredence anebo vůbec. Ať tak nebo tak, je to tekuté dědictví, které v sobě nese víc než jen bylinky. Pojďte se teď společně vydat do chvíle, kdy vznikla.
Psalo se 1. května roku 1807, když lékárník Josef Vitus Becher v Karlových Varech začal prodávat bylinný likér, který měl původně sloužit jako léčivý přípravek na žaludek. Někdo ho tak jistě bere do dnes. Taky si časem vysloužil přezdívku „třináctý karlovarský pramen“ a stal se naprostou ikonou české kultury.
Její receptura je přísně střežené tajemství. Údajně ji znají jen dva lidé, kteří vstupují do speciální místnosti, kde směs asi 20 bylin a koření macerují v alkoholu. Po několika týdnech zrání v dubových sudech se přidává pramenitá voda a cukr, a vzniká tak jedinečný nápoj, který nepotřebuje žádnou etiketu, aby ho člověk poznal. Většinou to zvládnete už po čuchu.
Víte, jak Becherovku pít jako expert? Nejčastěji se pije ledově vychlazená, jako digestiv nebo aperitiv. Ale legendárním se stal i koktejl „beton“ – Becherovka s tonikem a plátkem citronu. Poprvé byl představen v roce 1967 na světové výstavě Expo v Montrealu, a i v roce 2025 je oblíbený jak v barech, tak i na domácích večírcích.
Ať už ji pijete na zahřátí v zimě, nebo jako připomínku domova v cizině, vždycky v sobě nese kousek historie, rodinné tradice a české hrdosti. Vždycky vás alespoň na chvíli přenese zpátky domů.
Na zdraví a na tradici!