Recept na perníkovou omáčku na kapra od šéfkuchaře Jaroslava Sapíka
Na první pohled může působit nenápadně, ale chutí překvapí. Nejdříve je potřeba klasický zeleninový základ, který se nechá rozvonět na tuku. K němu se přidají povidla a červené víno a vše se chvíli povaří, aby se chutě hezky propojily.
Do omáčky se poté přilije rybí vývar – ideálně ze zbytků ryb nebo z rybí polévky. Právě ten dodá omáčce jemnou rybí chuť. Směs se nechá důkladně rozvařit, aby vznikl plný a výrazný základ.
Perník jako tajná přísada
Následuje sušené ovoce, například švestky. Ovoce se naseká najemno a spolu s nasekanými mandlemi se přidá do omáčky. Nakonec se vše zahustí nastrouhaným perníkem a doladí trochou červeného vína.
Hotová omáčka se posype mandlemi a může se podávat. Skvěle se hodí k rybě, ale výborná je i s obyčejnými vařenými bramborami. Výsledkem je voňavá, výrazná a překvapivě harmonická omáčka, která má slavnostní nádech a potěší každého u stolu.