MENU

Sladké pokušení

Zajímavosti
Sladké pokušení
Zdroj fotografie: baseimage/Canva

To, že víno a sýr patří k sobě, asi nemusíme dlouze rozebírat. Párování alkoholu s jídlem je ale umění, které sahá mnohem dál. Co třeba alkohol párovat se sladkostmi? Správná kombinace vytvoří harmonii, která potěší každého gurmána. Jak tedy správně kombinovat dezerty a alkohol? 

Hořká čokoláda a rum

Milovníci kvalitní hořké čokolády si zamilují její spojení s rumem. Hořkost čokolády skvěle ladí s karamelovými a dřevitými tóny rumu, zejména těch stařených. Prodávají se dokonce speciální čokolády ve tvaru podkovičky, které si můžete zavěsit na okraj rumové sklenky.

Mléčná čokoláda a červené víno

Mléčná čokoláda je jemná a krémová. To z ní dělá ideálního partnera pro lehčí červená vína. Pinot Noir nebo Merlot s jemnými tříslovinami a ovocnými tóny krásně podtrhnou sladkost čokolády.

Bílá čokoláda a šumivé víno

Bílá čokoláda je velmi sladká a krémová, což znamená, že potřebuje něco lehkého a osvěžujícího jako protiváhu. Třeba takové Prosecco se k ní hodí dokonale. 

Karamelové dezerty a bourbon

Bourbon s tóny vanilky, karamelu a koření je ideální volbou k dezertům, ve kterých právě karamel hraje hlavní roli. Vyzkoušejte ho třeba s crème brûlée.

Ovocné dezerty a dezertní vína

Pokud máte rádi ovocné koláče, tvarohové dorty a podobně, určitě sáhněte po dezertních vínech. Svojí příjemnou sladkostí a kyselinkou dokonale vyváží chuť ovoce a podtrhne jeho přirozenou svěžest.

Párování sladkostí s alkoholem není žádná věda, stačí se řídit základními principy – intenzita chutí by měla být vyvážená a nápoje by měly podtrhnout hlavní složky dezertu. Nebojte se experimentovat!

Další stanice Rádia Blaník

LIVE
ČESKÝ BLANÍK
České písničky, které máte rádi
Na ptáky jsme krátký
JANEK LEDECKÝ
Na ptáky jsme krátký - JANEK LEDECKÝ
Copyright © 2025 MEDIA MARKETING SERVICES a.s., All Rights Reserved.