MENU

Sladké pokušení

Zajímavosti
Sladké pokušení
Zdroj fotografie: baseimage/Canva

To, že víno a sýr patří k sobě, asi nemusíme dlouze rozebírat. Párování alkoholu s jídlem je ale umění, které sahá mnohem dál. Co třeba alkohol párovat se sladkostmi? Správná kombinace vytvoří harmonii, která potěší každého gurmána. Jak tedy správně kombinovat dezerty a alkohol? 

Hořká čokoláda a rum

Milovníci kvalitní hořké čokolády si zamilují její spojení s rumem. Hořkost čokolády skvěle ladí s karamelovými a dřevitými tóny rumu, zejména těch stařených. Prodávají se dokonce speciální čokolády ve tvaru podkovičky, které si můžete zavěsit na okraj rumové sklenky.

Mléčná čokoláda a červené víno

Mléčná čokoláda je jemná a krémová. To z ní dělá ideálního partnera pro lehčí červená vína. Pinot Noir nebo Merlot s jemnými tříslovinami a ovocnými tóny krásně podtrhnou sladkost čokolády.

Bílá čokoláda a šumivé víno

Bílá čokoláda je velmi sladká a krémová, což znamená, že potřebuje něco lehkého a osvěžujícího jako protiváhu. Třeba takové Prosecco se k ní hodí dokonale. 

Karamelové dezerty a bourbon

Bourbon s tóny vanilky, karamelu a koření je ideální volbou k dezertům, ve kterých právě karamel hraje hlavní roli. Vyzkoušejte ho třeba s crème brûlée.

Ovocné dezerty a dezertní vína

Pokud máte rádi ovocné koláče, tvarohové dorty a podobně, určitě sáhněte po dezertních vínech. Svojí příjemnou sladkostí a kyselinkou dokonale vyváží chuť ovoce a podtrhne jeho přirozenou svěžest.

Párování sladkostí s alkoholem není žádná věda, stačí se řídit základními principy – intenzita chutí by měla být vyvážená a nápoje by měly podtrhnout hlavní složky dezertu. Nebojte se experimentovat!

Naše další stanice Rádia Blaník

LIVE
Rádio BLANÍK - Morava a Slezsko
Pohodové české rádio
Black Velvet
ALANNAH MYLES
Black Velvet - ALANNAH MYLES
LIVE
BLANÍK CZ
Hezky česky celý den
Dnes
TUBLATANKA
Dnes - TUBLATANKA
LIVE
BLANÍK Oldies
Nejlepší hudba 60., 70. a 80. let
Typical Male
TINA TURNER
Typical Male - TINA TURNER
Copyright © 2025 MEDIA MARKETING SERVICES a.s., All Rights Reserved.