MENU

Cvrček místo řízku? Češi mění jídelníček i díky firmě GRIG

Zlaté české ručičky
Cvrček místo řízku? Češi mění jídelníček i díky firmě GRIG
Zdroj fotografie: Tomáš Andrlík

V Brně, konkrétně v Králově Poli, sídlí firma GRIG, která přináší na český trh netradiční potraviny – sušené cvrčky, červíky nebo chipsy z hmyzího proteinu. Spoluzakladatel Tomáš Andrlík vzpomíná, že s kolegou Adamem Dostálem chtěli po střední škole začít podnikat a hledali obor, který by měl budoucnost.

„Narazili jsme na entomofagii, která už v zahraničí rostla. Po několika měsících hledání nám došlo, že bychom mohli zkusit propojit tenhle obor s českou kulturou, “ říká Andrlík.

Cílem bylo vyrábět zdravé a ekologicky šetrné potraviny. Společnost GRIG dnes spolupracuje s farmami v Česku i v Evropě a nabízí českým zákazníkům celou řadu produktů z jedlého hmyzu.

Předsudky mizí

I když to zní odvážně, cvrččí a červí chipsy už nejsou úplnou novinkou. Podle Andrlíka bylo ale na začátku složité přesvědčit zákazníky.

„V letech 2019 a 2020 byl odpor velký. Lidé si nedovedli představit, že něco takového vůbec ochutnají. Dnes už je to ale jinak. Dali jsme si záležet na tom, abychom zákazníky informovali a edukovali, “ vysvětluje.

Podle něj si dnes lidé kupují tyto výrobky stejně běžně jako sušené maso nebo sušenky. Hmyz se tak pomalu, ale jistě stává běžnou součástí českého jídelníčku.

Hmyz z farem, ne z louky

Častá otázka směřuje na samotné zpracování hmyzu. Mnozí si totiž stále představují, že někdo běhá s krabičkou po louce.

„Samozřejmě ne. Hmyz je na evropské úrovni klasifikovaný jako hospodářské zvíře. Existují na něj specializované farmy, stejně jako na skot nebo drůbež, “ objasňuje Andrlík.

GRIG spolupracuje s českou farmou nedaleko Znojma, ale také s dodavateli z Portugalska nebo Litvy. Hmyz je usmrcován chladem, protože jde o chladnokrevné živočichy. Následuje proces vaření a sušení podle konkrétního produktu.

Ochutnat může každý

Produkty z jedlého hmyzu si zájemci mohou objednat online.

„Na e-shopu www.grig.cz najdou lidé celé portfolio – od ochucených cvrčků až po sušené kobylky. Nabízíme možnost ochutnat něco nového a výživného, co má budoucnost, “ dodává Andrlík.

*

Příště to ve Zlatých českých ručičkách může být i o vás  nebo o někom, koho do pořadu doporučíte. Napište Petrovi na sliva@radioblanik.cz nebo stačí vyplnit tento jednoduchý formulář

*

Všechny díly oblíbeného pořadu Zlaté české ručičky najdete tady.

Autor článku:
Ivanna Balkovska - redaktorka webu
Rádio Blaník je takové rodinné rádio. Hrajeme české písničky, které dělají lidem radost. Na web přinášíme různé zajímavosti i užitečné informace. Právě to má pro mě velký smysl. 

Další stanice Rádia Blaník

LIVE
BLANÍK CZ
Hezky česky celý den
Měl's mě vůbec rád
EWA FARNA
Měl's mě vůbec rád - EWA FARNA
LIVE
BLANÍK Oldies
Nejlepší hudba 60., 70. a 80. let
More Than A Feeling
BOSTON
More Than A Feeling - BOSTON
Copyright © 2025 MEDIA MARKETING SERVICES a.s., All Rights Reserved.