Cvrček místo řízku? Češi mění jídelníček i díky firmě GRIG
.webp?ts=)
V Brně, konkrétně v Králově Poli, sídlí firma GRIG, která přináší na český trh netradiční potraviny – sušené cvrčky, červíky nebo chipsy z hmyzího proteinu. Spoluzakladatel Tomáš Andrlík vzpomíná, že s kolegou Adamem Dostálem chtěli po střední škole začít podnikat a hledali obor, který by měl budoucnost.
„Narazili jsme na entomofagii, která už v zahraničí rostla. Po několika měsících hledání nám došlo, že bychom mohli zkusit propojit tenhle obor s českou kulturou, “ říká Andrlík.
Cílem bylo vyrábět zdravé a ekologicky šetrné potraviny. Společnost GRIG dnes spolupracuje s farmami v Česku i v Evropě a nabízí českým zákazníkům celou řadu produktů z jedlého hmyzu.
Předsudky mizí
I když to zní odvážně, cvrččí a červí chipsy už nejsou úplnou novinkou. Podle Andrlíka bylo ale na začátku složité přesvědčit zákazníky.
„V letech 2019 a 2020 byl odpor velký. Lidé si nedovedli představit, že něco takového vůbec ochutnají. Dnes už je to ale jinak. Dali jsme si záležet na tom, abychom zákazníky informovali a edukovali, “ vysvětluje.
Podle něj si dnes lidé kupují tyto výrobky stejně běžně jako sušené maso nebo sušenky. Hmyz se tak pomalu, ale jistě stává běžnou součástí českého jídelníčku.
Hmyz z farem, ne z louky
Častá otázka směřuje na samotné zpracování hmyzu. Mnozí si totiž stále představují, že někdo běhá s krabičkou po louce.
„Samozřejmě ne. Hmyz je na evropské úrovni klasifikovaný jako hospodářské zvíře. Existují na něj specializované farmy, stejně jako na skot nebo drůbež, “ objasňuje Andrlík.
GRIG spolupracuje s českou farmou nedaleko Znojma, ale také s dodavateli z Portugalska nebo Litvy. Hmyz je usmrcován chladem, protože jde o chladnokrevné živočichy. Následuje proces vaření a sušení podle konkrétního produktu.
Ochutnat může každý
Produkty z jedlého hmyzu si zájemci mohou objednat online.
„Na e-shopu www.grig.cz najdou lidé celé portfolio – od ochucených cvrčků až po sušené kobylky. Nabízíme možnost ochutnat něco nového a výživného, co má budoucnost, “ dodává Andrlík.
*
Příště to ve Zlatých českých ručičkách může být i o vás – nebo o někom, koho do pořadu doporučíte. Napište Petrovi na sliva@radioblanik.cz nebo stačí vyplnit tento jednoduchý formulář.
*
Všechny díly oblíbeného pořadu Zlaté české ručičky najdete tady.