Objednávka na tisíc škvarkových placek vystřelila pana Jiřího ke hvězdám
Ve Zlatých českých ručičkách se dnes mlsalo. Petr Slíva si povídal s trojnásobným vítězem soutěže Středočeská regionální potravina – Jiřím Vančatem. Je to cukrář, který svými dobrotami dělá radost zákazníkům v Kantýně u Juráška v Příbrami. Jeho „majstrštykem“ jsou žloutkové věnečky, kremrole a škvarkové placky. Více zde.
„Je to 14 dní, co mám cukrárnu. Devět let jsem měl kantýnu u Juráška. Našel jsem ale nový prostor a doslova jsem se tam přestěhoval. Moje nová cukrárna je na Sevastopolském náměstí v Příbrami, “ říká Jiří.
Pan Jiří se stal už třikrát vítězem v soutěži Středočeská regionální potravina. S čím přesně tam uspěl?
„Je to dva roky zpátky, co jsem se přihlásil. Nevěděla o tom ani rodina. Dal jsem tam svých deset výrobků – pět z pekařské části a pět z cukrářské. Uspěl jsem za pekařskou část se škvarkovými plackami a za cukrářskou část jsem uspěl se žloutkovými věnečky, “ říká Jiří.
A právě škvarkové placky patří u pana Jiřího k jeho majstrštykům! Vyvážel je dokonce do Bruselu.
„Je to asi tři měsíce zpátky. Oslovila mě Centrála cestovního ruchu a řekli mi, že mě našli a rádi by mě oslovili. Považoval jsem to nejdřív za reklamní tah. Já měl ještě ruce od těsta, tak jsem jim říkal, ať mi to pošlou do mailu. A v mailu byla opravdu objednávka na tisíc škvarkových placek. Jsem za to opravdu vděčný a doslova mě to vystřelilo ke hvězdám, “ vypráví Jiří.
A co patří u pana Jiřího k majstrštyku v cukrářství?
„Jsou to ty žloutkové věnečky a kremrole. Musím říct, že to je taková srdeční záležitost. Je v tom ta láska, je v tom ta péče, “ přiznává Jiří.
Můžeme výrobky pana Jiřího ochutnat i jinak než osobně v jeho cukrárně?
„Jezdím i na farmářské trhy do Sedlčan, Příbrami, Dobříše a Rožmitálu pod Třemšínem, “ dodává Jiří Vančata, kterého zájemci najdou na sociálních sítích pod názvem Kantýna u Juráška.