Václav Frič: Češi se vracejí ke klasice. Hospody plní knedlíky, ne suši
.webp?ts=)
Další Pepův parťák je tentokrát Václav Frič. Je to známý šéfkuchař a majitel restaurace Na Pekárně v Čakovičkách. Nezapře svou lásku k tradiční české kuchyni. „Pečená kačenka, červený zelí, bramborovej knedlík, “ odpověděl bez váhání na otázku, co má nejradši.
Naopak některé pokrmy by si klidně odpustil. „Co nemusím, tak je asi hrachová kaše, je to takový lepidlo na kachlíky, “ přiznal s úsměvem.
Hokej v hospodě? Jedině ve finále
V hospodě televizi běžně nepouští, ale hokej je výjimka. „Když se dostaneme do finále, někde zašijeme velkou televizi a koukáme, “ říká Frič. Podle něj to má atmosféru, kterou si hosté užívají.
Na fotbal i českou muziku má jasný názor: „Poslouchám v hospodě Blaník, protože to je asi jedna ze dvou stanic, která mi projde moje metr a půl silné zdi.“
Česká kuchyně se vrací do módy
Přestože sleduje i moderní trendy, drží se své cesty. „Snažím se to dělat taky, ale spíš to přihrávám do té klasiky, “ říká Frič. Podle něj se lidé do hospod vracejí právě kvůli jídlům, která doma často nevaří.
„Za dvacet let jsme přejedený pizzy, suši a všeho možnýho, “ shrnuje. Doma lidé zvládnou rychlé věci, ale na poctivou českou kuchyni už nemají čas ani trpělivost. „Dneska bábovky jako málo vařej. Hodně málo vaří ženský to, co bylo standard našich maminek.“
Festivaly? Raději v klidu kuchyně
Na rozdíl od mnoha kolegů se neúčastní gastrofestivalů. „Nejsem příznivce vyrábět catering. Na to jsou jiné firmy, “ říká a dodává, že vaření „na koleni“ není jeho styl.
Zato rodinné festivaly jako Konopiště si užívá. Letos ho nadchl například vystoupení Karla Vágnera a jeho hostů. „To bylo nádherný. Je tam kupa lidí, která si užívá to odpoledne, “ vzpomíná.
Celý rozhovor jsme pro vás natočili exkluzivně přímo ve studiu!