Přemek Forejt o michelinské hvězdě, vaření doma i Vánocích u plotny
Šéfkuchař Přemek Forejt patří k nejvýraznějším osobnostem české gastronomie. Jeho jméno se v poslední době skloňuje hlavně v souvislosti s michelinskou hvězdou, kterou získala restaurace, v níž působí.
„Já bych řekl, že to jde za restaurací a hlavně to není úspěch jedince, ale úspěch celého týmu, “ připomíná Forejt a dodává, že bez lidí kolem sebe by podobné ocenění nebylo možné.
Snídaně? Spíš jednoduchá
„Já snídám minimálně. Mám rád vajíčka benedict, ale klidně si dám jen vánočku s máslem, “ říká s tím, že jednoduchost má své kouzlo, zvlášť v období Vánoc.
Kuchařka, která funguje doma
Velkou pozornost poutá také jeho nová kuchařka, která je k vidění ve výlohách knihkupectví. Na první pohled zaujme nejen grafikou, ale i netradičním obsahem.
„Jsou zatavené kvůli tomu, že je uvnitř nalepovací tetování, aby nevypadlo, “ vysvětluje autor s úsměvem.
Samotná kniha je podle něj určená hlavně pro domácí vaření.
„Je to kuchařka plná receptů, které se dají reálně uvařit doma, “ říká a připomíná, že vychází z jeho úspěšných online kurzů vaření.
Klasika s vlastní invencí
Recepty v knize nejsou podle Forejta o objevování neznámého, ale o osobním přístupu ke klasice.
„Všechno už je dávno vymyšlené. Jsou tam klasické recepty, ale každý si do nich dává vlastní invenci. A tu jsem tam dal i já, “ vysvětluje.
Čtenáři v knize najdou základy kuchyně, asijské chutě, pečení, dezerty i degustační menu.
Celý rozhovor zde: