Jahody znali už v době kamenné
.webp?ts=)
Královské ovoce nebo ovoce lásky. I takhle se přezdívá jahodám. Pravda, ještě je na ně čas. Ale je na co se těšit.
Jahodová příchuť patří nepochybně mezi nejoblíbenější a jahody lidé znali už v době kamenné. Hippokrates je například doporučoval pro jejich léčivé účinky, nesměly chybět na žádné hostině ve starověkém Římě. A ve velkém se začaly pěstovat ve středověku v klášterních zahradách.
Těm velkým, jak je známe dnes, se nejvíce přibližují ty dovezené z Ameriky, a to právě díky křížení různých odrůd. Za takového "otce pěstitele" jahod můžeme považovat dvorního zahradníka francouzského krále Ludvíka XV.
Tohle královské ovoce se na našem území začalo více pěstovat v 19. století v oblasti Neveklovska. O popularitu se postaral Rudolf Strimpl, když si v roce 1866 nechal z Ameriky poslat první sadbu polních jahod.
Tehdy se objevovaly názvy jako kyselky nebo goliáše a pěstování se rychle rozšířilo. Z Trutnovska pak pochází první české odrůdy jako například Lidka, Dagmar, Vanda nebo Carmen. To jen abyste, dámy, věděly, že po vás pojmenovali i jahody.
Průměrně se jich u nás ročně sní tři kila na osobu. I když těch domácích ubývá a nahrazují je jahody z dovozu. A o jejich cenných látkách snad nemusí být ani řeč. Vitamíny a minerální látky pomáhají nejen mozku a očím, ale i cévám a srdci.
Svět podle Samiry si můžete zpětně kdykoliv poslechnout v podcastech Rádia BLANÍK