Jak si vyrobit domácí sýr?
.webp)
Domácí sýr? Ano, zvládnete ho i vy! Není to tak složité, jak se může zdát. Stačí jen pár surovin a trocha trpělivosti. Výsledek rozhodně stojí za to.
Co budete potřebovat?
1 litr plnotučného mléka (ideálně čerstvé farmářské, ale může být i pasterizované)
2 lžíce octa nebo citronové šťávy
Špetka soli
Jemná utěrka nebo gáza
Hrnec a cedník
Pro víc chuti, můžete přidat i čerstvé bylinky (např. pažitku, bazalku, tymián), koření (paprika, kmín, česnek) nebo ořechy či sušené ovoce.
Jak na to?
Mléko nalijte do hrnce a pomalu ho zahřívejte na střední teplotu. Nemělo by se vařit, stačí ho přivést téměř k bodu varu (cca 80 °C). Pokud nemáte teploměr, poznáte to tak, že se na povrchu začnou tvořit malé bublinky.
Jakmile je mléko horké, přilijte ocet nebo citronovou šťávu a jemně promíchejte. Okamžitě začnete vidět kouzlo – mléko se začne srážet a oddělovat na tvaroh a syrovátku. Nechte směs 5–10 minut odpočívat.
Připravte si cedník vyložený gázou nebo jemnou utěrkou a pomalu přes něj sceďte směs. Pevné kousky sýra se zachytí v látce. Syrovátku ale nevylévejte – dá se použít do smoothie, na pečení nebo jako zdravý nápoj.
Teď je čas sýr dochutit. Přidejte sůl a další dochucovadla, co máte rádi – čerstvé bylinky, pepř, kmín, nebo třeba sušená rajčata. Jemně promíchejte.
Sýr v gáze dobře zmáčkněte, aby se zbavil přebytečné vody a vytvarujte ho do požadovaného tvaru. Pokud chcete pevnější konzistenci, zatižte sýr například talířem a nechte ho v lednici 1–2 hodiny ztuhnout.
Teď už si jen vychutnejte svůj domácí sýr na čerstvém chlebu, křupavé bagetě nebo s čerstvou zeleninou. Je to jednoduché, zdravé a hlavně – víte přesně, co jíte.
Tak co, vyzkoušíte si svůj vlastní sýr? Dejte nám vědět, jak se povedl!