Plechovky a historie sardinek
.webp)
Věděli jste, že i konzerva se sardinkami má svoje výročí? A je to zrovna dneska. Konzervace potravin obecně má dlouhou a fascinující historii. Sahá až do počátku 19. století. V roce 1795 vyhlásila francouzská vláda soutěž s odměnou 12 000 franků pro toho, kdo vymyslí účinný způsob uchovávání potravin pro armádu během dlouhých tažení. Francouzský kuchař Nicolas Appert po mnoha pokusech v roce 1809 představil první metodu konzervace.
V roce 1810 získal Angličan Peter Durand patent na použití plechových nádob pro konzervaci potravin. Plechovky byly odolnější a lépe se hodily pro transport. To vedlo k jejich rychlému rozšíření. První průmyslová výroba konzervovaných potravin začala ve 20. letech 19. století v Anglii.
Konzervované sardinky se poprvé objevily ve francouzské Bretani, kde byla v roce 1824 otevřena první továrna na jejich výrobu. Tato oblast se brzy stala doslova centrem produkce sardinkových konzerv.
Kromě sardinek se v konzervách začaly objevovat i další potraviny, jako je lunchmeat, tuňák, různé druhy masa, polévky i zelenina. Konzervace umožnila dlouhodobé skladování potravin bez rizika zkažení. A to bylo klíčové jak pro armádu tak i pro civilní obyvatelstvo.
I když se na vás spolucestující nebudou možná dvakrát usmívat, když v autobuse cestou do Chorvatska otevřete lunchmeat, konzervy prostě stále nabízejí pohodlný způsob, jak mít vždy po ruce jídlo. A to za to stojí.
A co vy? Máte svojí oblíbenou konzervu?