MENU

Lenka Kašpárková z Ostravy šíří vůni poctivého chleba

Zlaté české ručičky
Lenka Kašpárková z Ostravy šíří vůni poctivého chleba
Zdroj fotografie: Blanka Kašpárková

Lenka Kašpárková začínala v malé beskydské vesnici Lichnov. Dnes vede vlastní pekárnu v Ostravě a stojí za značkou Srdce z kvásku. Nejenže peče kváskové chleby, ale také je učí vyrábět ostatní – a navíc na ně i maluje.

Lenka začínala doma, dnes už má svou pekárnu jinde.
„Pečení jsem si nejprve zkoušela v Lichnově, ale časem jsem to celé přesunula do Ostravy. Tady máme kompletní zázemí i pro pořádání kurzů, “ říká.

Pod značkou Srdce z kvásku vyrábí poctivé kváskové pečivo, věnuje se lektorování a vytváří i neobyčejné dárky – ručně malované chleby.

Kvásky, které mají příběh

Pečení s kváskem je pro ni nejen řemeslo, ale i vztah, který se buduje.
„Kvásky mám celkem tři. Nejstarší je klasický žitný kvásek, ten má asi patnáct let. Pak mám bezlepkový kvásek, který je u nás pět let. A pak raritu – pšeničný lievito madre, který je starý přibližně tři sta let, “ vysvětluje.

Ten nejstarší kvas získala díky přátelům:
„Jedna kamarádka ho má od další kamarádky, která ho má od kamarádky ze Sicílie. Tam si ho rodiny předávaly z generace na generaci. Kvásek je nesmrtelné zvířátko – když se o něj dobře staráte, může vás klidně přežít.“

Když chléb slouží jako plátno

Jednoho dne přišel kamarád malíř s netradiční prosbou – chtěl na chléb něco namalovat.
„Říkala jsem si: Ježíšmarjá, jak to vymyslím? Vzala jsem štětce, vodu, kakao a začala si míchat odstíny. Malovala jsem přímo na chléb a lidem se to líbilo, “ vzpomíná.

Brzy zjistila, že nezůstává jen u malby:
„Dělám i plastické obrazy – květiny, motýly, cokoliv si kdo přeje. Takové chleby si lidé často objednávají jako dárek.“

Učí péct chleba krok za krokem

Kromě pečení se věnuje i předávání zkušeností dál. Pořádá kurzy, kde si každý může zkusit práci s kváskem od A do Z.
„Vždy říkám, že je nejlepší si to osahat. Mluvíme o tom, co koho trápí, ukážeme si údržbu kvásku, zrání těsta, práci s těstem i samotné pečení.“

Kurz zakončuje každý účastník s jistotou, že si doma zvládne chleba upéct.
„Opravdu odejde s tím, že může hned doma začít péct a většinou se mu to daří.“ Na pečení není potřeba žádná složitá technika.
„Běžná elektrická trouba úplně stačí. Nebo remoska, pečenka – stačí dát chléb na plech a trouba už se postará.“

Kde si na jejím chlebu pochutnat nebo se naučit péct

Zájemci o kurzy nebo pečivo mohou navštívit speciální web, kde najdou informace o kurzech.
„Najdete nás také v Ostravě-Porubě, nebo na stránkách alternativabakery.cz, “ dodává Lenka.

Autor článku:
Ivanna Balkovska - redaktorka webu
Rádio Blaník je takové rodinné rádio. Hrajeme české písničky, které dělají lidem radost. Na web přinášíme různé zajímavosti i užitečné informace. Právě to má pro mě velký smysl. 

Naše další stanice Rádia Blaník

LIVE
BLANÍK CZ
Hezky česky celý den
Snad jsem si jí měl všímat víc
DALIBOR JANDA
Snad jsem si jí měl všímat víc - DALIBOR JANDA
LIVE
BLANÍK Oldies
Nejlepší hudba 60., 70. a 80. let
Funny Funny
SWEET
Funny Funny - SWEET
Copyright © 2025 MEDIA MARKETING SERVICES a.s., All Rights Reserved.