Lenka Kašpárková z Ostravy šíří vůni poctivého chleba
.webp?ts=)
Lenka Kašpárková začínala v malé beskydské vesnici Lichnov. Dnes vede vlastní pekárnu v Ostravě a stojí za značkou Srdce z kvásku. Nejenže peče kváskové chleby, ale také je učí vyrábět ostatní – a navíc na ně i maluje.
Lenka začínala doma, dnes už má svou pekárnu jinde.
„Pečení jsem si nejprve zkoušela v Lichnově, ale časem jsem to celé přesunula do Ostravy. Tady máme kompletní zázemí i pro pořádání kurzů, “ říká.
Pod značkou Srdce z kvásku vyrábí poctivé kváskové pečivo, věnuje se lektorování a vytváří i neobyčejné dárky – ručně malované chleby.
Kvásky, které mají příběh
Pečení s kváskem je pro ni nejen řemeslo, ale i vztah, který se buduje.
„Kvásky mám celkem tři. Nejstarší je klasický žitný kvásek, ten má asi patnáct let. Pak mám bezlepkový kvásek, který je u nás pět let. A pak raritu – pšeničný lievito madre, který je starý přibližně tři sta let, “ vysvětluje.
Ten nejstarší kvas získala díky přátelům:
„Jedna kamarádka ho má od další kamarádky, která ho má od kamarádky ze Sicílie. Tam si ho rodiny předávaly z generace na generaci. Kvásek je nesmrtelné zvířátko – když se o něj dobře staráte, může vás klidně přežít.“
Když chléb slouží jako plátno
Jednoho dne přišel kamarád malíř s netradiční prosbou – chtěl na chléb něco namalovat.
„Říkala jsem si: Ježíšmarjá, jak to vymyslím? Vzala jsem štětce, vodu, kakao a začala si míchat odstíny. Malovala jsem přímo na chléb a lidem se to líbilo, “ vzpomíná.
Brzy zjistila, že nezůstává jen u malby:
„Dělám i plastické obrazy – květiny, motýly, cokoliv si kdo přeje. Takové chleby si lidé často objednávají jako dárek.“
Učí péct chleba krok za krokem
Kromě pečení se věnuje i předávání zkušeností dál. Pořádá kurzy, kde si každý může zkusit práci s kváskem od A do Z.
„Vždy říkám, že je nejlepší si to osahat. Mluvíme o tom, co koho trápí, ukážeme si údržbu kvásku, zrání těsta, práci s těstem i samotné pečení.“
Kurz zakončuje každý účastník s jistotou, že si doma zvládne chleba upéct.
„Opravdu odejde s tím, že může hned doma začít péct a většinou se mu to daří.“ Na pečení není potřeba žádná složitá technika.
„Běžná elektrická trouba úplně stačí. Nebo remoska, pečenka – stačí dát chléb na plech a trouba už se postará.“
Kde si na jejím chlebu pochutnat nebo se naučit péct
Zájemci o kurzy nebo pečivo mohou navštívit speciální web, kde najdou informace o kurzech.
„Najdete nás také v Ostravě-Porubě, nebo na stránkách alternativabakery.cz, “ dodává Lenka.